22 Mart 2013 Cuma

Aşka Sözler

Aşk, aşka sözler


Aşk kör bir tutkudur, bir bağımlılıktır. Sevgi ise bilinçli bir his, berrak bir görmenin sonucudur. Genelde aşk içgüdüden besleniyor, ona göre de içgüdüden kaynaklanmayan tüm diğer hisler değersizdir. Ama sevgi ruhun içinden doğuyor, ona göre de ruhun yükselebildiği tüm yerlere onunla beraber yükselmektedir.

Aşk bütün gönüllerin fıtratında birbirine benzer biçimde ve renkte olup, ortak görünüm taşır. Sevgi ise her ruhta kendine özgü özellik taşır. Ruhun kendisinden renk alır. Ruhlar ise içgüdünün aksine her biri bir renkte, şekilde, tatta ve kokusuz olduğu için kolaylıkla ruhların sayısı kadar sevgi çeşidi var diyebiliriz.

Ama sevgi ruhun içine öyle bir ustalıkla dalar, ruhun güzelliklerine öyle vurularak gayb olur ki, güzellik dediğimizi bambaşka bir biçimde görürsünüz.

Aşk fırtınaya, dalgaya, çoşgunluğa bağlıdır. Sevgi ise huzurlu, dayanıklı, ağır, fakat aralıklarla dolup taşan bir haldedir.

Aşk uzaklık ve yakınlığa göre değişmektedir. Mesafe uzun sürerse o da azalır. Ilişki devam ederse bu kez de değerini kaybeder. Ancak korku, umut, sarsıntı ve acı çekmekle birlikte “yaklaşmak-uzaklaşmak” la diri, güçlü kalabilir. Ama sevgi bütün bunlardan habersizdir. Onun başka bir dünyası vardır.

Ama sevgi aydınlıkta kök salar. Işığın gölgesinde yeşerir, büyür. İşte bu yüzden de hep tanışıklıktan sonra oluşur. Doğrusu öyle başlangıçta da iki ruh birbirinin yüzünde tanıdık çizgilere rastlar.

Aşk çılgınlık. Çılgınlık ise “anlayış” ile “düşünce” nin bozulmasından ve yıpranmasından başka bir şey değildir. Ama sevgi yükselişin en üst katında, beynin olanaklarını aşar, anlamayı ve düşünmeyi de yerden akıp en yüksek basamağa taşır.

Aşk sevgilide kalbi istediği güzellikleri yaratır. Ama sevgi kalbinin istediği güzellikleri sevgilide görür, bulur. Aşk çok becerikli körebe. Ama sevgi sonsuz, saf ve içsel bir gerçektir.

Aşk denizin içinde boğulmaktır. Sevgi ise denizin içinde yüzmektir. Aşk görme olanağını yok eder, sevgi ise gösterir, “bak” der.

Aşk kabadır, şiddetlidir. Aynı zamanda dayanıksız ve güvensiz. Sevgi ise halîmdir, yumuşaktır. Aynı zamanda dayanıklı ve güvenlidir.

Aşk şüpheler içindedir. Ama sevgi baştan ayağa inançlıdır. Şüpheye yer bırakmaz. Aşktan içtikçe aldanırız, sevgiden içtikçe susarız. Aşk korundukça yıpranır.

Sevgi daima yenilenir. Aşk, sevenin içinde var olan güçtür. Kendisini sevgiliye çeker. Ama sevgi sevilende var olan çekimdir. Seveni sevilene götürür. Aşk sevgiliye sahiplenme duygusudur. Ama sevgi sevilende yok olma susuzluğudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder